środa, 20 kwietnia 2016

JAK ZROBIĆ CAFFE LATTE BEZ EKSPRESU?

Witajcie,


Przedstawiam Wam mój ulubiony napój kawowy :) Moje ulubione Latte, które mogłabym pić bez przerwy o każdej porze dnia. Nie wyobrażam sobie, aby pić kawę bez mleka, niektórzy nawet twierdzą, że pije bardziej mleko z kawą niż kawę z mlekiem. Latte jest, zatem przepyszne i idealne, szczególnie w parze z moją ulubioną karpatką. Ten wątek poświęcę, więc w całości temu napojowi..

Kawa latte jest napojem mlecznym powstałym przez powolne dolewanie kawy do gorącego mleka, pokrytego warstwą mlecznej piany. Najlepiej jest je przygotowywać w ekspresie ciśnieniowym głównie ze względu na to, że ekspresy takie wyposażone są w rurkę do spieniania mleka. Niemniej jednak nie wszyscy takie mamy  a że potrzeba matką wynalazków trzeba wesprzeć się tym, co posiadamy. Latte można robić z wieloma rożnymi dodatkami: likierami i syropami bezalkoholowymi oraz alkoholowymi.

CAFE LATTE MACCHIATO


50 ml (1/4 szklanki) naparu kawy
100 ml (1/2 szklanki) mleka

Mleko podgrzewamy, a następnie dokładnie spieniamy tak, aby miało kremową konsystencję. Jeżeli nie mamy ekspresu do kawy możemy to zrobić za pomocą miksera. Moim zdaniem najlepiej się jednak spienia, gdy podgrzane mleko wlejemy do butelki i będziemy wstrząsać tak długo, aż osiągniemy jak największą pianę. Mleko przelewamy następnie do wysokiej szklanki, z której wcześniej odmierzaliśmy potrzebną ilość. Przygotowujemy mocną kawę, tak, aby powstało 50ml naparu. Kiedy kawa będzie już gotowa ostrożnie przelewamy ją do ubitego mleka. Jeżeli dobrze ubiliśmy mleko to po wlaniu kawy powinniśmy uzyskać ładne warstwy z wyraźnie zaznaczonym szerszym kawowym paskiem. Pianę można wlać razem z mlekiem lub nalać ją już na sam koniec. Wierzch naszej kawy można dodatkowo posypać czekoladą.

Pycha, pycha i jeszcze raz pycha! :) Na te upalne dni rewelacyjne jest z kilkoma kostkami ludu - nieziemsko ochładza

1 komentarz: