niedziela, 3 kwietnia 2016

CIASTO NESQUIK

Witam,


Bez żadnych ogródek: to ciasto mnie po prostu zachwyciło. Nie jest bardzo słodki i przepyszne. Dostałam je od bratowej Klaudii i przyznam szczerze, że przepis pochodzi z internetu, niestety nie wiem dokładnie z jakiej strony, dlatego też beż żadnego zmieniania, wrzucam go w całości takim jakim go dostałam. Ciasto nazywa się Nesquik i uwierzcie mi jest przepyszne. Nie za bardzo słodkie, lekko czekoladowe i po prostu obłędnie pyszne.


SKŁADNIKI 



na 4 kruche blaty



300g mąki pszennej
3 łyżki kakao Nesquik
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g masła
2 jajka
50g cukru pudru 

Biały biszkopt:


4 białka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju

Krem:


4 żółtka
4 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy (bez cukru)
4 łyżki kakao Nesquik
4 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g masła
4 łyżki cukru pudru (jeśli lubicie słodkie masy, możecie dodać więcej cukru)

Polewa z białej czekolady:


200g białej czekolady
50g dobrej jakości masła



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


 Blaty ciasta kruchego: 


Utrzeć masło z cukrem, dodając stopniowo całe jajka. Dodać pozostałe składniki, całość dobrze wyrobić (lub zmiksować). Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć, ciasto i podzielić na 4 równe części. Każdą część ciasta rozwałkować bardzo cieniutko, dlatego trzeba podsypywać co jakiś czas sporą ilością mąki. Rozwałkowane ciasto na papierze do pieczenia (wym. 30cm x 35 cm).  Piec w 180 stopniach 10-15 minut. Należy upiec 4 takie blaty. 



Biały biszkopt:


 Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej. Całość delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni 15 min.

Krem Nesquik:


3 szklanki mleka zagotować, w pozostałej szklance mleka rozpuść budyń, kakao, mąkę i żółtka. Wlać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc palnika i mieszać intensywnie do zagotowania. Pogotować chwilę - do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawić do wystygnięcia. Następnie utrzeć masło z cukrem pudrem i stopniowo dodawać schłodzony budyń. (Jeśli uważacie, ze masa jest zbyt mało słodka  możecie dodać więcej cukru). Gdyby masa była zbyt rzadka można dodać żelatynę (3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody) 


Składanie ciasta: 


ciasto - masa - ciasto - masa - biszkopt biały - masa - ciasto - masa - ciasto - krem - polewa 

Polewa: 


Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, całość wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Chłodną polewą polać górę ciasta można posypać nesquikem lub starta czekoladą.








1 komentarz:

  1. Jak nie przepadam za ciastami z kremami - tak Twój bym zjadła do okruszka! :-)

    OdpowiedzUsuń